Never before have I spent so much time at home. I don't mind being at home, but every once in a while I'm in need of a different surroundings. Since international travel is nearly impossible at the moment, we decided to take a trip little closer to home. Zeeland and Goeree-Overflakkee really managed to suprised me. I will share three of my favorite activities of last weekend! All suprising, free and possible during covid-19.
Oesters worden vaak gezien als een luxe delicatesse. Meestal zijn oesters duur en worden ze geserveerd in combinatie met champagne. De oesterputten in Yerseke laten een prachtig contrast zijn. Ja, het is nog steeds dezelfde luxe delicatesse, maar oesters eten omgeven door de industriele oesterputten is een geheel andere ervaring. (Het is ook gewoon leuk om de oesterputten en de industrie van de oesters te zien, ook al hou je niet van osters).
De oesters worden gegroeid in de zee en in het Grevelingenmeer en worden daarna opgeslagen in de oesterputten. De oesters worden hier bewaard tot dat ze geexporteerd worden naar restaurants en winkels. Bij de putten zie je vaak ook dat er vers stromend water wordt toegevoed, zo worden de oesters schoongemaakt, zodat er geen zand en viezigheid in de schelp zit. De oesters ook 'getraind' om hun schelp dicht te doen, door ze tijdelijk uit het water te halen. Zo blijven de oesters langer vers, zodra ze uit het water gehaald zijn voor transport.
In Yerseke zijn er twee soorten oesters die voornamelijk worden opgeslagen: De Platte Zeeuwse Oester en de Zeeuwse Creuse. De Platte Zeeuwse Oester is de meest exclusieve oester in Nederland. Het duurt vijf jaar voordat deze oester gegeten kan worden. Ter vergelijking, de Zeeuwse Creuse is na drie jaar al klaar voor consumptie.
Hoe kom je er?
De meeste oesterputten zitten allemaal aan de zelfde straat in Yerseke (de Havendijk). Daar zitten verschillende restaurantjes waar je oesters kan proeven en waar de oesterputten kunt zien. Als je meer wilt weten over hoe oesters groeien en de oesterputten kan je het beste De Oesterij bezoeken.
Ik hoor je denken: flamingo's in Nederland? Yup, wij waren ook verbaasd. Er komt blijkbaar elk jaar een kolonie flamingo's naar Newderland om te overwinteren. De kolonie leeft normaal in een zoetwater meer in Duitsland, maar die bevriest vaak in de winter, daarom komen ze graag naar het zoute Grevelingen meer, dat niet zo snel zal bevriezen.
Je kan de flamingo's het beste zien vanuit de haven in Battenoord. We probeerden eerst om de flamingo's te zien tijdens de zonsondergang, maar het werd al snel te donker. Maar als nog geen straf om van de zonsondergang te genieten bij de haven in Battenoord. De volgende dag zijn we nog een keer terug geweest en zagen we de flamingo's op loopafstand van de haven.
Hoe kom je er?
Je kan de flamingo's het beste spotten vanuit de haven in Battenoord. Wij hebben onze auto daar geparkeerd en volgden het fietspad naar het westen. Als ze er zijn zie je al snel in de verte een paar roze vlekken verschijnen.
Adres: Battenoord 1, 3244 LB Nieuwe-Tonge
Deze spectaculaire vogelkijkhut is zeker een bezoekje waard. We zagen foto's van het observatorium op Instagram en hebben het gelijk toegevoegd aan de bucketlist. Misschien ook wel eentje voor op jouw bucketlist?
Een korte wandeling, met een stukje vlonderpad, brengt je naar het observatorium. Het heeft de vorm van een ei van de grote stern, een van 8 meter hoog en 11 meter breed. Het is een paradijs voor vogelspotters, maar ook leuk voor avonturiers, zoals ik. En vergeet niet je verrekijker mee te nemen!
Hoe kom je er?
Je kan je auto het beste parkeren bij de Marinahaven in Stellendam. Bij de parkeerplaats staat het pad naar het oberservatorium al aangegeven. het is een kort en makkelijk wandelpad, dus wandelschoenen zijn niet nodig. Met hoogwater heb je wel kans dat het pad onder water staat, dus vergeet je regeaarzen niet bij waterstanden van 80cm boven NAP.
Hier deel ik mijn liefde voor reizen, lekker eten, (speciaal)bier en DIY projecten. Het is een collectie van inspirerende verhalen, ideeën en lekkere recepten die ik graag met jullie deel.