Ingemaakte radijs recept

ingemaakte radijsjes

Restjes groente, zoals een halve ui, halve zak wortels of stukje komkommer belanden vaak weer onderin de groentela. Het is dan ook vaak al te laat als je de verdwaalde groente in de koelkast ondekt. Gewoon goeie groente is eigeijk zonde om weg te gooien, toch? Direct inmaken bleek voor mij de oplossing. Groente inmaken is eigeijk heel makkelijk. Je plaatst de groente in een pot met azijn, suiker, zout en kruiden en dan is het alleen nog maar wachten. Zo hoef je niks meer weg te gooien en kan je nog maanden genieten van jouw groente op een broodje of in een lekkere salade.

Ik haal vaak een groente en fruit box van de Lidl via de Too Good To Go app. Je krijgt dan altijd een flinke doos groente en fruit die allemaal redelijk snel opgegeten moeten worden. Ik doe vaak gelijk de groente die kunnen klaar maken om in te vriezen, of ik maak een pickle. In bijna elke box kreeg ik tot nu toe een bosje radijsjes. (Ik gok dat radijsjes in onze buurt niet zo populair zijn). Wij zijn ook niet zo'n mega liefhebbers van radijsjes, maar ja, weggooien is natuurlijk al helemaal zonde. Dus ik probeerde ze eens in te maken, met een verrassend lekker resultaat!

Ingemaakte radijsjes smaken bijvoorbeeld heerlijk op broodje met hummus en gegrilde groente of op een Vietnamees Banh Mi broodje. Banh Mi is een van de favoriete recepten die ik meegenomen heb uit Vietnam. Het is eigeijk gewoon een stokbroodje met verschillende soorten vlees (thuis gebruikk ik ham of kip), verse koriander, sriracha mayonaise en ingemaakte groente. Zeker een aanrader om eens zelf te maken met jouw ingemaakte radijsjes!

Ingemaakte Radijsjes

  • Bereiding: 10 minuten

Inmaken is een goede manier om voedselverspilling tegen te gaan. Ingemaakte groente kan je lang bewaren en het kost niet veel moeite om te maken. Bovendien zijn ingelegde groente een super lekkere toevoeging aan een frisse salade of op een broodje!

Ingrediënten ingemaakte radijs

Ingrediënten

  • 1 bosje radijsjes
  • 100 ml water
  • 100 ml appelciderazijn
  • 1 el suiker
  • 1 tl zout
  • 1 tl chili vlokken

Hoe maak je ingemaakte radijsjes?

  1. Was en snijd de radijs. Ik gebruik zelf vaak een mandoline om gelijke dunne plakjes te maken.
  2. Plaats de radijsjes in een gesteriliseerde pot. (Je kan een pot steriliseren in de vaatwasser, oven of magnentron)
  3. Verhit de azijn, water, suiker en zout in een pannetje en roer tot alle suiker en zout is opgenomen.
  4. Voeg het azijnmengsel toe aan de pot en voeg de chili vlokken toe. Vul de pot eventueel aan met water, zodat alle radijsjes in het vocht staan.
  5. Laat de radijsjes minstens 2-3 dagen staan om de meeste smaak op te nemen.
  6. Tijd om je radijsjes te proeven! Te zoet? Te zout? Te zuur?  Je kan de radijsjes gemakkelijk aan jouw smaak aanpassen door meer azijn, suiker, zout of chili toe te voegen.
Pickeled radish

Tips & Trivia

  • Tijd voor wat meer variatie? Probeer dan eens wat andere smaken toe te voegen, zoals mosterdzaad, gember, honing, korianderzaad of dille. Of probeer eens wat komkommer, ui of wortel in te maken.
  • De ingemaakte radijsjes kunnen het beste bewaard worden in de koelkast, zo blijven ze tot wel maanden goed. Natuurlijk wel altijd even opletten. Ruikt het raar of ziet het er gek uit? Dan is het misschien niet verstandig meer om te eten.

Welkom bij Hops & Herbs!

Hier deel ik mijn liefde voor reizen, lekker eten, (speciaal)bier en DIY projecten. Het is een collectie van inspirerende verhalen, ideeën en lekkere recepten die ik graag met jullie deel.