STAP 1: REINIGEN. Bij het brouwen van bier moet je HEEL VAAK schoonmaken. Het is heel belangrijk om al je apparatuur en benodigdheden schoon te houden. Je wilt natuurlijk geen ongewenste bacteriën in je bier.
STAP 2: MAISCHEN. Tijdens deze stap kook je de mout en worden de suikers ontrokken uit de granen. Het is veel wachten en constant de temperatuur checken. Aan het einde van deze step heb je 'wort' gemaakt.
STAP 3: FILTEREN. Tijdens deze stap filter je de wort, zodat je aan het einde overblijft met zowel bierborstel als wort. Wil je meer weten over bierbostel? Kijk dan eens hier.
STAP 4: WORT KOKEN EN HOP TOEVOEGEN. Tijdens deze stap kook je de wort nog een keer en voeg je hop toe.
STAP 5: LAAT DE WORT AFKOELEN. Tijdens deze stap plaats je de wort in een ijsbad om af te koelen, zodat je het daarna kan overgieten in de fles waar de wort gaan gisten.
STAP 6: GISTEN. Tijdens deze stap voeg je gist toe aan de wort. Gist zorgt uiteindelijk voor het alcohol en de koolzuur in je bier.
STAP 7: WACHTEN. Je bier gaat nu gisten. Hoe lang je precies moet wachten hangt af van het type bier dat je gaat brouwen. De meeste bieren die ik heb gemaakt moesten eerst twee weken staan.
STAP 8: BOTTELEN. Na geludig gewacht te hebben, is het nu eindelijk tijd om het bier over te gieten in de flesjes. Het bier zal nu nog niet zo veel koolzuur bevatten, daarom voeg je bij deze stap nog vaak suikers toe (bijv. honing of suiker). Het bier kan dan nog verder gisten in de fles.
STAP 9: WEER EVEN WACHTEN.
STAP 10: PROOST! Yes, eindelijk een beloning voor je harde werk: je eigen bier! Plaats het bier ruim voordat je het gaat drinken in de koelkast, zo geniet je van extra lekker koud biertje!
Hier deel ik mijn liefde voor reizen, lekker eten, (speciaal)bier en DIY projecten. Het is een collectie van inspirerende verhalen, ideeën en lekkere recepten die ik graag met jullie deel.